Bolyai kollégium matematikai szemináriumának következõ programja

A Bolyai kollégium következõ elõadásán március 5-én Csörnyei Marianna fog elõadni. Több lehetséges elõadás témát javasolt, melyek bármelyikérõl vállalt volna elõadást. Végül egy olyen téma mellett döntöttünk, amelyik érdekes is, és viszonylag kevés új fogalmat használ. Az elõadás megértéséhez szükséges fogalmakat Csörnyei Marianna ismertetni fogja.

Az elõadás témája egy konkrét, könnyen emészthetõ, de azért fontos fogalmomnak, a Steiner pontnak, illetve néhány hozzá kapcsolódó matematikai problémának az ismertetése. Ezzel a témával a Marianna Londonban ismerkedett meg. Ez is a Banach terek elméletében hasznos módszer. De itt minden véges dimenzióban, az n dimenziós Euklideszi térben játszókik le, ahol könnyebb "látni". Az egyik tervbe vett bizonyítás kapcsolódik a Haar mérték fogalmához. Ezebívül a Haar mérték fogalma is szereplni fog. A megértéshez szükséges fogalmak el lesznek magyarázva az elõadáson.
Az 1997-98 tanév második félévében tárgyalt feladatsorokFeldolgozásra javasolt cikkek és témák. TeX file, dvi file, pdf file.