Bolyai kollégium matematikai szemináriumának következõ programja

A Bolyai kollégium március 19. (du. 1/4 5 órai) elõadásán Járai Antal fog beszélni egy a statisztikus fizikai problémák vizsgálatában felmerült érdekes kombinatorikus egyenlõtlenségrõl, a Holley egyenlõtlenségrõl. Ennek az egyenlõtlenségnek a segítségével voltak képesek igazolni sok szemlélet alapján nyílvánvaló, de nehezen bizonyítható tényt a statisztikai fizikában. Fontos és egyszerû következménye ennek az egyenlõtlenségnek az úgynevezett FKG (Fortuyn-Kastelyn-Ginibre) egyenlõtlenség, mely fontos szerepet játszptt F. K. Grimmett elõzõ félévi elõadásában is.

Az egyenlõtlenség eredeti bizonyítása a Markov folyamatok elméletének ravasz alkalmazásán alapult. Késõbb síkerült egyszerû kombinatorikus bizonyítást is adni, és Járai Antal ezt fogja ismertetni. Az egyenlõtlenség pontos megfogalmazását nem adom itt meg, de az megtalálható a homepage-emen a diákok által feldolgozásra javasolt témák között.

Bár ez az egyenlõtlenség statisztikus fizikai problémák vizsgálatában merült fel, késõbb érdekes kombinatorikai alkalmazásait találták a moduláris függvények elméletében is. A következõ március 26.-i szemináriumon errõl fog beszélni Frank András.


Az 1997-98 tanév második félévében tárgyalt feladatsorokFeldolgozásra javasolt cikkek és témák. TeX file, dvi file, pdf file.