A Debreceni Egyetemen a 2007-2008. tanév második félévében tartott sztochasztikus folyamatok elõadás anyagaIsmertetem a 2007--2008. tanév második félévében a Debreceni Egyetem matematikus hallgatóinak tartott sztochasztikus folyamatok elõadás anyagát. Ezek elérhetõek ráklikkelve a megfelelõ helyre, majd ezek után a kívánt anyag letölthetõ TeX, dvi vagy pdf file-ban.

Az elõadások részletes ismertetése.

 • Sztochasztikus folyamatok.
  Sztochasztikus folyamatok fogalma, azok megadása, a Kolmogorov-féle alaptétel.
 • Markov folyamatok általános fogalma.
  Markov-folyamatok és Markov-láncok fogalmának ismertetése, néhány példa bevezetése, az elméletben fontos Chapman--Kolmogorov egyenlet tárgyalása.
 • Diszkrét idejû Markov láncok.
  Diszkrét idejû Markov-láncok legfontosabb tulajdonságainak a vizsgálata. Tranziens és rekurrens állapotok jellemzése, null és pozitív rekurrens állapotok, Markov-lánc állapotainak osztály tulajdonságai, irreducibilis Markov láncok, stacionárius állapotok, határeloszlás tételek.
 • Folytonos idejû Markov-láncok.
  Folytonos idejû Markov-láncok. Kolmogorov-féle forward és backward egyenletek, születési valamint születési és halálozási folyamatok vizsgálata.
 • Wiener folyamatok.
  Wiener-folyamatok definiciója és konstrukciója. Wiener mérték definiciója. A funkcionális centrális határeloszlástétel megfogalmazása és tárgyalása.
 • Wiener folyamatok. 2. rész.
  Wiener bridge, normalizált empirikus eloszlásfüggvény konvenciája a Wiener bridge-hez, Wiener folyamatok néhány fontos tulajdonsága, Poisson folyamat konstrukciója, Poisson folyamat néhány fontos tulajdonsága.
 • Martingálok elmélete.
  Martingálok és szemimartingálok definiciója. E fogalmaknak, mint az igazságos és elõnyös játékok modelljeinek az értelmezése. A feltételes valószínûség és várható érték fogalmának a felelevenítése. Martingál egyenlõtlenségek. A Kolmogorov egyenlõtlenség. Martingál konvergencia tételek, és azok alkalmazásai. Példák.
 • Predikcióelmélet.
  Az itt leírt anyag az elõadásban megadott ismertetetésnél lényegesen részletesebben tárgyalja a predikció elméletét. A vizsgán néhány alapvetõ fogalmat és eredményt kell tudni. Így a predikcióelmélet alapvetõ problémájának a megfogalmazását, a szinguláris és reguláris stacionárius folyamatok definicióját, a Bochner tételt, ennek kapcsolatát az eredeti problémával.Korábbi elõadások és gyakorlatok anyaga:


e-mail Major Péternek

Visszatérés Major Péter homepage-éhez.