Csirmaz László és Holl András

Open Access - Open Source
Szabad hozzáférés tudományos cikkekhez, szabad szoftverrel

A tudományos eredmények szabad hozzáférhetősége - ez lényegében a szakfolyóiratokban megjelent cikkek hozzáférhetőségét jelenti - nagy jelentőséggel bír. Az Internet lehetőséget ad erre: a kutatók közölhetik cikkeiket elektronikus formában szabadon elérhető folyóiratokban, és lehetőségük van a hagyományos folyóiratokban publikált cikkek kéziratának szabadon hozzáférhető lerakatokban: repozitóriumokban való elhelyezésére. Az OpenAccess mozgalom kidolgozott egy protokollt a szabadon elérhető szakcikkek láthatóvá tételére: ez az Open Archives Initiative - Protocol for Metadata Harvesting.

Csirmaz László matematikus áprilisban nagysikerű előadást tartott a témában ,,Publikációmat mindenkinek'' címmel. Ezen Ipszilon szemináriumon előadótársa egy csillagász, Holl András, aki maga is évek óta aktívan részt vesz az OpenAccess mozgalomban.

Mind az elektronikus folyóiratok, mind a repozitóriumok üzemeltetésére többféle szabad szoftver áll rendelkezésre. A szeminárium keretében a résztvevők gyakorlatban is megismerhetik, telepíthetik, konfigurálhatják, használhatják ezeket.

Előadás Back"