Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet

HUN-REN logo

Hír

Első ízben ítélte oda női tudósnak az Abel-díjat a Norvég Tudományos Akadémia

2019.03.21. 11:49 | Szathmári Nóra

 

Karen Keskulla Uhlenbeck amerikai matematikusnő az Abel-díj idei nyertese. A matematikai Nobel-díjként is emlegetett elismerés a világ egyik legjelentősebb tudományos kitüntetése, melyet Niels Henrik Abel (1802–1829) norvég matematikus emlékére alapították 2002-ben. A 76 éves Uhlenbeck a "geometriai parciális differenciálegyenletek, a mértékelmélet és az integrálható rendszerek területén elért úttörő eredményeiért, valamint munkásságának az analízis, a geometria és a matematikai fizika területére gyakorolt jelentős hatása elismeréseként" kapja a díjat.

 

"Elméletei forradalmasították a minimális felületekre – például szappanbuborékokra – vonatkozó ismereteinket, valamint általános minimalizálási problémák megértését segítették magasabb dimenziókban” - mondta Hans Munthe-Kaas, az Abel-díjat gondozó bizottság elnöke.

Az Uhlenbeck által kidolgozott matematikai módszerek mára a geometriával foglalkozó kutatók eszköztárának alaptartozékai. Mértékelméletben alkotott eredményei nélkülözhetetlenek a részecskefizika, húrelmélet és általános relativitáselmélethez használt fizikai modellek matematikai hátteréhez.

A massachusettsi Brandeis Egyetemen szerzett doktori címet. Azóta a Chicagói Egyetemen és az austini Texasi Egyetemen is tanított, jelenleg a Princetoni Egyetem vendégkutatója.

A hatmillió norvég koronával (194 millió forinttal) járó Abel-díjat május 21-én adja át V. Harald norvég király Oslóban.

A 19 korábbi díjazott között két magyar: Lax Péter és Szemerédi Endre volt.