Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet

HUN-REN logo

Hír

Az MTA új doktorai

2021.07.05. 15:00 | Admin

 

Az MTA doktora cím odaítélésében jelöltenként mintegy 100 tudományos közreműködő vesz részt, így Magyarországon ma ez a tudományos minőségbiztosítás legalaposabb, nemzetközi sztenderdeken nyugvó folyamata. 

2021. június 30.-án az MTA Dísztermében vehette át 71 hazai kutató doktori oklevelét.  „Az MTA doktora cím jelentőségét és annak erősítését az Akadémia 2019-ben megújított küldetése is kiemeli, miszerint Az MTA doktora cím független, országosan egységes, magasan kvalifikált szakértők által végzett, nemzetközi követelményeket integráló minőségbiztosítást nyújt. Jelentőségének és presztízsének erősítése az Akadémia fontos feladata” – mondta köszöntőjében Freund Tamás.

 

Három matematikust avattak fel.

  Fleiner Tamás (BME) kiemelkedő tudományos eredményekkel gazdagította kutatási területét, a stabil párosítások és általánosításaik problémakörét, amelyek legismertebb alkalmazásai között szerepelnek a piactervezési mechanizmusok, a vesecsere-programok és a felsőoktatási felvételi rendszerek. Kutatási eredményei mind a matematikai elmélet és a számítástudományi algoritmusok, mind a közgazdasági-piactervezési alkalmazások tekintetében jelentősek. A kiválasztási függvény általa bevezetett fogalmának segítségével a stabil párosítás létezésének eldöntésére vonatkozó klasszikus eljárások egy messzemenő általánosítása adódik. Fleiner Tamás igazolta, hogy a stabil párosítást megtaláló Gale–Shapley-algoritmus helyessége Knaster és Tarski fixponttételéből is következik. A stabil párosítás témakörében született klasszikus eredményeknek az általánosabb esetekre való kiterjesztésével párhuzamosan új alkalmazási területeket is felismert, többek között a kvótákkal korlátozott felvételi rendszert, valamint az ellátási láncokban felmerülő optimalizálási feladatokat.

 

 

Szőke Róbert (ELTE) a hazai többváltozós komplex függvénytani és differenciálgeometriai kutatások nemzetközileg kiemelkedő alakja. Kutatásainak szűkebb kiinduló területe a többváltozós komplex függvénytan, de munkája során a differenciálgeometria, a reprezentációelmélet és a fizikai indíttatású geometriai kvantálás elméletében egyaránt ért el eredményeket. A definiált adaptált struktúrák számos matematikai részterületen alkalmazásra találtak, hiszen a komplexifikáció jelensége mint olyan megkerülhetetlen szerepet játszik a modern matematika eszköztárában. Szőke Róbert a terület nemzetközi szakértőjeként közreműködött az adaptált komplex struktúrák számos alkalmazásában. Ezek közül kiemeljük a szimmetrikus terek tanulmányozását és a geometriai kvantálás Hilbert-mezők használatán alapuló elméletének kifejlesztését. Szőke Róbert matematikai közéleti tevékenysége is számottevő, továbbá jelentős szerepet tölt be a többváltozós komplex függvénytan hazai oktatásában és szakmai disszeminációjában is.

 

 

Tóth Árpád(ELTE/Rényi) moduláris (a hiperbolikus sík Poincaré-féle felső félsíkmodelljén értelmezett, a 2×2 dimenziójú, egész együtthatós mátrixok csoportjának hatására nézve meghatározott módon transzformálódó) formák görbék menti integráljainak vizsgálatában ért el jelentős eredményeket. Shimura alapvető tétele szerint létezik egy lineáris leképezés a négyzetesen integrálható, ½ súlyú moduláris formák teréből a hatásra invariáns függvények terébe. Erről a megfeleltetésről bizonyított Katok és Sarnak egy alapvető tulajdonságot, amely összekapcsolja a kiinduló moduláris forma Fourier-együtthatóit és a hozzárendelt invariáns függvény ciklusintegráljait. Tóth Árpád erre a kapcsolatra nyújtott új bizonyítást, kiterjesztve azt egyúttal azokra az esetekre is, amelyekre eredetileg nem vonatkozott (negatív fundamentális diszkriminánsértékekre). Az új bizonyítási módszerrel Tóth Árpád további eredményeket és alkalmazásokat dolgozott ki: belátta a moduláris görbébe beágyazott, számelméletileg értelmezett felületek eltoltjainak egyenletes eloszlását, megtalálta az úgynevezett moduláris formahamisítványok Fourier-együtthatóinak ciklusintegrálokkal való kifejezését, valamint meghatározta a moduláris ciklusok hurkolódási számát.

 

Gratulálunk!

 

Forrás : mta.hu

MTA fotók az eseményről: mta.hu