Tételsor (2014. ösz)

Linkek és egyéb információk háttéranyagokról:

Baranyai-tételhez itt található bizonyítást is tartalmazó részletes tárgyalás.

A Lovász-Kneser, a Dolnyikov és a Schrijver tételhez háttéranyag található itt a Kneser's conjecture fejezetcímre klikkelve.

A tanult tételek közül több is megtalálható Lovász László Combinatorial Problems and Exercises c. könyvében. (Pl: Sperner tétel 13.21, Erdös-Ko-Rado tétel 13.28, Bollobás egyenlötlenség speciális esete 13.32.) Ez a könyv megvan a nagyobb matematikai könyvtárakban, de magyar változata megtalálható itt is.

Reinhard Diestel Graph Theory c. könyvében a Colouring c. fejezetben megtalálható a listaszínezéssel kapcsolatos Galvin tétel és Thomassen tétel. A 2. fejezetben szerepel a Gale-Shapley tétel.

A Páratlanváros és Párosváros tételek megtalálhatóak Freud Róbert Lineáris algebra c. tankönyvében.

Az extremális halmazrendszerekkel kapcsolatos tételek közül több (Sperner tétel, Erdös-Ko-Rado tétel, Bollobás egyenlötlenség speciális esete) szerepel a Katona Y. Gyula, Recski Andras, Szabó Csaba által írt A számítástudomány alapjai c. tankönyvben is.

M. Aigner és G. Ziegler: Bizonyítások a Könyvböl c., magyarul is megjelent könyvében is több tanult (vagy a tanultakkal kapcsolatos) tétel megtalálható, pl. Graham-Pollak tétel, a Borsuk sejtés cáfolata (ez a tanulthoz képest kicsit más tárgyalással), Galvin tétele, a síkgráfok listaszínezéséröl szóló tételek, Chvátal "art gallery" tétele.