Tardos Gábor: Permutaciografok listaszinezese

Grafok lista szinezesi problemajanal minden csucshoz rendelunk egy szinlistat es olyan valodi szinezest keresunk (azaz szomszedok legyenek kulonbozo szinuek), ahol minden csucs szine a sajat listajarol van valasztva.

Termeszetesen ez a problema NP-teljes, meg akkor is, ha csak 3 szin van, es azok minden csucs listajan szerepelnek. Permutacio-grafokra viszont adunk hatekony lista-szinezesi algoritmust. Itt a hatekony azt jelenti, hogy konstans sok szin eseten polinomialis. Permutacio graf pedig az olyan graf, aminek csucsai sikbeli pontok es azok vannak ellel osszekotve, amelyek egymastol ENY-DK iranyban vannak (az osszekoto egyenes meredeksege pozitiv).

Az eredmenyek ennel picit altalanosabbak, de ez a lenyeges specialis eset. Abba a trendbe illeszkednek, hogy CSP problemak bonyolultsagat ne csak a (kicsi, fix) target struktura alapjan osztalyozzuk, hanem a (nagy, input) source struktura tipusa alapjan is. (Ez utobbi mondat megertese opcionalis, az eloadas - ha egyaltalan - enelkul is elvezheto.)

A cikk Jessica Enrighttal es Lorna Stewarttal kozos.